Je zal ze vast al voorbij zien komen: de denksleutels. Wat zijn het? En waarom zou je ze gebruiken? En als je ze gebruikt, hoe gebruik je ze dan? In dit bericht hoop ik je te overtuigen om denksleutels aan te schaffen.. of nog mooier: zelf te ontwerpen!

Wat zijn denksleutels?

Het woord zegt het al: sleutels die je aan het denken zetten.
Deze sleutels zijn gekoppeld aan vragen en opdrachten, die aanzetten tot kritisch, analytisch, creatief en praktisch denken. Denksleutels proberen je dingen op een andere manier te bekijken en je zo ‘out of the box’ te laten denken. Ze sluiten daarom goed aan bij de Taxonomie van Bloom, waarbij je weer de vaardigheden analyseren, evalueren en creëren nodig hebt. Het leuke van deze denksleutels is dat er geen fout antwoord bestaat. Alles mag en alles kan.

Maar dat is toch alleen voor de plusklas/slimme kinderen?

Nee, zeker niet! Jammer dat die associatie altijd wordt gelegd met de plusklas/slimme kinderen. Ja, het klopt dat denksleutels worden vaak ingezet in plusklassen. Maar weet je ook waarom? Om de creativiteit van kinderen te stimuleren. Om uit of de box te denken. Om niet methodegebonden te werken. Om aan te sluiten aan de interesses van leerlingen. Om kinderen te prikkelen. Om uit die comfortzone te komen. En eerlijk.. geef ze eens ongelijk! Maar, dat brengt gelijk de volgende vraag met zich mee: Waarom zou je dat beperken tot alleen plusklassen?

Hoe in te zetten in de klas?

Denksleutels sluiten aan bij ieder leerjaar, ieder kind en ieder onderwijsvorm. Ze passen goed binnen een thema, kunnen als klaaropdracht worden ingezet en/of dienen perfect als verrijking bij een lesaanbod. Ze denksleutels in aan het begin van een thema of juist ter afsluiting. Of eventjes als tussendoortje. De denksleutels kunnen individueel, in tweetallen of kleine groepjes worden uitgevoerd. Je kan ook er voor kiezen om een denksleutel centraal te zetten per les, per dag, per week of per thema. Of kies ervoor om de kinderen naar eigen behoefte een denksleutel te kiezen. Het kan zelfs tijdens een expressieles! Want ja, er zitten ook denksleutels bij waarbij de kinderen lekker aan de slag gaan met hun handen.

Wil je het helemaal waardevol maken? Laat de kinderen dan de denksleutels presenteren en elkaar feedback geven op gemaakte producten. Zo leren ze van en met elkaar

Wat betekenen de denksleutels?

In totaal zijn er 20 sleutels die ieder op zijn eigen manier aanzet tot een andere denkvaardigheid:
– Vraag-sleutel
– Nietus-sleutel
– Wat als-sleutel
– Combinatie-sleutel
– Alfabet-sleutel
– Lachwekkend-sleutel
– Variatie-sleutel
– Uitvinding-sleutel
– Overeenkomst-sleutel
– Voorspel-sleutel
– Muur-sleutel
– VET-sleutel
– Nadeel-sleutel
– Plaatje-sleutel
– Constructie-sleutel
– Interpretatie-sleutel
– Brainstorm-sleutel
– Verplicht verbonden-sleutel
– Ander gebruik-sleutel
– Anders dan anders-sleutel

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *