Werk je met de methode Wereld In Getallen 5? Dan is dit een mooie aanvulling op de methode.
Het idee erachter:
Eerlijk.. soms raak je gewoon het overzicht kwijt. Heb je als leerkracht niet meer duidelijk de hiaten in beeld, ondanks dat je alles netjes invult op een observatielijst/leerlingvolgsysteem. Het leerproces is continu in ontwikkeling waardoor de lijst eigenlijk niet meer up to date is. En wat als leerlingen het lesdoel beheersen, vervolgens het doel een tijdje niet meer gebruiken en na enige tijd weer moeten toepassen. Beheersen ze het doel dan nog steeds of is het weggezakt? Klopt de beginsituatie dan nog? Heb jij die leerlingen in beeld?
Een rekendictee geeft inzicht op het lesdoel én het leerproces voor zowel de leerkracht, als voor de leerling zelf. Hoe schat de leerling zichzelf in? Maakt het gebruik van een berekening? Klopt de berekening?
Met het rekendictee kan je alle kanten uit. Als begin- of eindtaak, als startopdracht of als opfrisser. Het kost je ongeveer 5 minuten, omdat het dictee maar een paar sommen heeft.
Tips om de rekendictees in te zetten:
Er zijn verschillende manieren te bedenken hoe je een rekendictee zou kunnen inzetten.
Inloop – Zet het rekendictee in als begintaak. De leerlingen maken bij binnenkomst eerst het rekendictee, voordat zij een ander inlooptaakje doen. Dit kan een rekendictee zijn met een doel die komende week nog aan bod gaat komen (handig om de beginsituatie opnieuw in kaart te brengen) of een rekendictee met een doel die afgelopen week aan bod is geweest en waarvan je na een week wilt checken of ze het doel nog beheersen.
Afzwaaier – Wil je snel en gemakkelijk in beeld hebben wat de is blijven plakken aan het einde van de les zonder alle schriften na te kijken? Dan is een rekendictee handig als afzwaaier.
Controletaak – Heb je na je (verlengde) instructie een controle taak nodig? Dan is een rekendictee ook erg handig om te gebruiken! Je kunt het inzetten als een controle van begrip.
Praktische tips voor de leerkracht:
In beeld brengen – Rekendictees zijn vooral praktisch voor de leerkracht om snel na te kijken en stapeltjes te maken. Leerlingen met 0 fout leg je op een stapel links. Leerlingen met 1 tot 2 fouten op een stapeltje in het midden. En leerlingen met meer dan 2 fouten op een stapeltje rechts. Zo heb je als leerkracht helder welke leerlingen verrijking aan kunnen en welke leerlingen nog inoefening / verlengde instructie nodig hebben.

Meer rekenmateriaal?
Bekijk meer producten in de webshop!