Ken je het spelletje kaboem? Waarbij je om de beurt een stokje/kaartje trekt en dan zoveel mogelijk probeert te verzamelen, maar ook weer alles kwijt raakt wanneer je een bom trekt? Dit spannende spel kan je ook gemakkelijk spelen als een bewegend leren activiteit. Mijn groep bleef er geen genoeg van krijgen! Ze wilden of graag de tikker zijn of juist de bom hebben. Hoe je dit speelt in de klas? Dat lees je hieronder:

Algemeen spelverloop:

Twee teams strijden tegen elkaar voor de meeste kaartjes. Van elk team is er per ronde (van één minuut) één leerling de tikker. Alle andere kinderen krijgen een willekeurig kaartje. De tikker van het ene team probeert iemand van het andere team te tikken. Getikt? Dan laat de getikte speler het kaartje zien. De tikker beantwoordt het kaartje. Als het antwoord goed is, mag de tikker het kaartje hebben. De speler haalt een nieuw kaartje en doet weer mee met het spel. De tikker tikt snel een andere speler.
Maar let op: wanneer de tikker een speler tikt die een bom in zijn handen heeft, is hij alle kaartjes kwijt en levert het de stapel kaartjes in bij de leerkracht.

Organisatie tips voor de leerkracht:

Verdeel de teams. Kies ook één tikker per team. Laat iedereen een spellingskaartje pakken. De tikkers komen naast je staan en draaien met hun rug naar de groep toe. De leerkracht wisselt bij enkele spelers het kaartje om voor een bom. Klaar? Tikkers draaien weer terug naar de groep. Aftellen en spelen! Wanneer de tijd voorbij is, verzamelen alle spelers zich bij hun eigen team. De kaartjes worden besproken. Goed? Kaartje houden. Fout? Dit kost je aan kaartje. Het team met de meeste kaartjes krijgt een punt. Na elke ronde wissel je van tikker en pakt iedereen een ander kaartje.

Afspraken:

– Je houdt je kaartje vast in je hand
– Je vertelt niemand wie de bom heeft
– Ben jij de bom? Doe dan zo opvallend mogelijk en speel enthousiast mee
– Kaartje ingeleverd? Pak een nieuw kaartje

Differentiatie:

Tijd – zie je dat een minuut te kort is? Spreek dan een langere tijd af.
Bom – voeg zelf meer of minder bommen naar wens toe. Begin met 1 bom voor elk team.
Actiever – speel met meerdere teams tegen elkaar i.p.v. twee teams.

Geen tijd voor een bewegend leren activiteit? Dit spel is ook goed te gebruiken in een circuit!

Download

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: