TASC staat voor Thinking Actively in a Social Context (Wallace, 2000). Een fijne, handige tool om leerlingen stap voor stap mee te nemen in het denk- en leerproces. Het helpt de leerkracht om denkvaardigheden te onderwijzen en leren. Voor de leerlingen een fijn zelfsturend hulpmiddel tijdens onderzoeken en maken van werkstukken. Ideaal en passend bij ‘leren leren’.
Wallace ging uit van 4 uitgangspunten:
1. Het besef dat je kunt leren en dat je hersenen getraind kunnen worden.
2. Tijdens het leerproces kunnen terugpakken op specifieke strategieën die je gebruikt tijdens het leren. Belangrijk hierbij is dat ze leerlingen hun denkstappen kunnen formuleren en dat de kennis over de gehele TASC model aanwezig is.
3. Zo veel en zo vaak mogelijk werken in groepen, waarbij peer-coaching een belangrijke rol speelt.
4. Interactie tussen leerkracht en leerling:
De leerkracht modelt de denkstrategieën , formuleert het denkproces en geeft voorbeelden. Onder begeleiding van de leerkracht leren de leerlingen hun denkproces ‘eigen’ te maken, om zich zo verder te ontwikkelen.
Het TASC model bestaat uit 8 fases:
1. Wat weet ik al van het onderwerp?
2. Wat is de opdracht?
3. Hoeveel ideeën kan ik bedenken?
4. Wat is het beste idee?
5. Aan de slag!
6. Wat vind ik van het resultaat?
7. Wat heb ik geleerd?
Downloads
In het werkblad vind je vragen die je kunt stellen als leerkracht of vragen die de leerlingen zelf kunnen beantwoorden om tot een goed denk- en leerproces te komen. Daarnaast is er een invulbaar werkblad aanwezig die de leerlingen zelf kunnen invullen.
Leuke aanvulling:
Gebruik het werkblad op A3 formaat, zodat de leerlingen de antwoorden in één oogopslag bundelen.